Kompleksowe wdrożenie standardów serwisu w restauracji

Obsługa gości hoteli i restauracji to przede wszystkim umiejętność prawidłowej komunikacji klienta z personelem, stosowania na co dzień zasady życzliwości i bycie pomocnym. W serwis HoReCa wpisana jest też standaryzacja usług. Dzięki temu szkoleniu skierowanemu przede wszystkim do pracowników, ale także liderów, cały Twój zespół będzie rozumiał na czym polegają standardy w branży HoReCa i każdy pracownik będzie potrafił zachować się w sytuacjach problematycznych.

Po szkoleniu uczestnicy posiadać będą WIEDZĘ w zakresie:

 

  • Stosowania odpowiednich standardów operacyjnych
  • Gościnności oraz jak powinna się przejawiać w pracy
  • Schematu profesjonalnej rozmowy z gośćmi
  • Psychologii gości odwiedzających lokal gastronomiczny
  • Sposobów rozpoznania potrzeb gości
  • Technik wpływania na decyzje zamawiających
pusta restauracja

Po zakończeniu szkolenia uczestnicy będą POTRAFIĆ:

 

  • stworzyć profesjonalne standardy obsługi gościa
  • odpowiednio komunikować się z gośćmi lokalu gastronomicznego
  • podnosić wartość “średniego czeku”
  • odpowiednio prezentować ofertę lokalu

 

Szkolenie ma na celu zbudować POSTAWĘ uczestników polegającą na:

  • budowaniu zaufania wśród gości
  • chęci poszerzania wiedzy i umiejętności w zakresie rozwoju lokalu gastronomicznego

Zakres tematyczny szkolenia „Kompleksowe wdrożenie standardów serwisu w restauracji”

Dzień pierwszy

MODUŁ I. Czym jest gościnność i jak powinna przejawiać się w pracy?

  1. Przywitanie i pożegnanie gości
  2. Odbieranie telefonu restauracji
  3. Dostosowywanie języka i tonu
  4. Co mówimy a czego nie?

MODUŁ II.  Profesjonalny serwis

  1. Prawidłowe kroki serwisowe
  2. Personalizacja serwisu
  3. Kreowanie doświadczenia
  4. Zastawianie stołów w restauracji i barze

MODUŁ III.  Obsługa gościa

  1. Jak odczytywać potrzeby gościa restauracji / lokalu gastronomicznego zanim zapyta?
  2. Zwiększanie sprzedaży poprzez sugerowanie
  3. Grooming Standards

Dzień drugi

MODUŁ I. Podsumowanie dnia pierwszego

  1. Wskazanie mocnych i słabych stron
  2. Co zmienić i dlaczego?

MODUŁ II.  Złote zasady obsługi gościa

  1. Jak i gdzie komunikować się z gośćmi?
  2. Jak radzić sobie w trudnych sytuacjach?
  3. Przyjmowanie skarg 

MODUŁ III. Ćwiczenia

  1. Tworzenie i korzystanie ze standardów operacyjnych
  2. Uzupełnienie potrzeb szkolonej grupy