Standaryzacja obsługi w lokalach gastronomicznych

Branża HoReCa w dużej mierze opiera się na przyzwyczajeniach klientów, ich oczekiwaniach i pewnej powtarzalności standardów usług oraz obsługi gościa. Szczególnie istotne jest to w przypadku firm sieciowych, które działają pod jedną marką w wielu lokalizacjach. Konieczne jest, aby Twoi pracownicy znali wypracowane standardy obsługi gościa i potrafili w oparciu o nie radzić sobie w każdej sytuacji.

Po szkoleniu uczestnicy posiadać będą WIEDZĘ w zakresie:

 

  • stosowania odpowiednich standardów obsługi gościa
  • psychologii gości odwiedzających restaurację/ lokal gastronomiczny
  • stosowania zasad savoir vivre
  • sposobów komunikowania się z gośćmi w sposób profesjonalny

Po zakończeniu szkolenia uczestnicy będą POTRAFIĆ:

 

  • stworzyć profesjonalne standardy obsługi gościa
  • odpowiednio komunikować się z gośćmi lokalu gastronomicznego
  • podnosić wartość “średniego czeku”
  • odpowiednio prezentować ofertę lokalu

 

Szkolenie ma na celu zbudować POSTAWĘ uczestników polegającą na:

  • budowaniu zaufania wśród gości
  • chęci poszerzania wiedzy i umiejętności w zakresie rozwoju lokalu gastronomicznego

PROPOZYCJA SZKOLENIA

MODUŁ I – określenie roli kadry „front of the house“

  • standardy przyjmowania restauracji telefonicznych oraz gości „restaurant regular“
  • ramy przekazu dla „wzrokowców“ i „słuchowców“
  • realizacja zasady „potrójnego zadowolenia“ i jej podstawy
  • „pierwsze wrażenie“ i jego rola w procesie obsługi gości

MODUŁ II – zasady serwisowe

  • rodzaje serwisów w gastronomii i umiejętne ich wykorzystywanie

  • etapy prezentacji oraz sprzedaży oferty lokalu

  • set up, dress code, teatr talerza

  • marketing wewnętrzny w kontaktach z gośćmi

  • zasady „savoir vivre“ a sytuacje trudne

MODUŁ III – budowanie relacji

  • znajomość karty i zasad serwisowych

  • umiejętne podnoszenie „średniego czeku“

  • grooming standards

  • umiejętne pożegnanie gości restauracji

  • stworzenie więzi interpersonalnych na poziomie zawodowym